MENÜ


GYALOGOSAN:
HEGYEN VÖLGYÖN

DÉLDUNÁNTÚL

                                                                                                                         

A Mezőföld, a Sárköz és a Dunántúli-dombvidék találkozásánál fekszik Szekszárd. Régóta lakott hely a városka, jó fekvésének köszönhetően a kelták után a rómaiak is megtelepedtek itt. Az ókori Aliscában már fejlett szőlőkultúra létezett, a rómaiak sűrűn áldoztak Bacchus oltárán. Erről tanúskodik a római korból fennmaradt szarkofág  felirata: „Áldozz a pásztornak, igyál és élni fogsz”. A szőlőművelés hagyományait tovább vitték a történelem során itt élő emberek, ennek köszönhető a ma is virágzó borkultúra. A szekszárdi vörösbort –akárcsak a tokaji aszút- gyógyszerként kezelték, ezt bizonyítja a megyei kórház XIX. század eleji alapszabályzata, amelyben Babits Mihály orvos dédapja rendelkezik arról, hogy melyik betegnek mennyi bort adjanak az étele mellé.    

-------

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                       

 

 

 

 

 

Új réteg...

 

Asztali nézet